nazivbible

Локација:

Трг Слободe бб
32230 Гуча, Србија

Телефон:  032/855-788

Наша издања

"Писци из Драгачева"

 Радован М. Маринковић, Зоран Маринковић

 

 

   

    У ову књигу - лексикон уврштени су био-библиографски подаци писца: песника и прозаика, публициста и новинара, преводилаца, хроничара и летописаца, писаца ратних дневника, сакупљача народног духовног твораштва, родословаца и каменописаца.

Основни критеријуми били су : да су рођени или дуго живели у Драгачеву, а потписују ауторске или приређивачке књиге или запажене прилоге у чацописима, листовима и електронским медијима. Изостају научни радници, сем оних који су се бавили публицистиком (писци историографских дела, хроника, родослова, већих новинских прилога...)...
Уз биографске податке, за сваког су пописане објављене књиге, не и прилози у часописима и листовима. У лексикон су уврштени и ониa који су објавили или им је посмртно публикован спис значајан по садржини, не и по обиму. Али, и они чији су списи сачувани у рукопису, али и доступни јавности, или у их користили, као извор података други посленици писане речи. У посебном прилогу су каменописци - клесари надгробних споменика који су у гробљаше и крајпуташе уписивали опширне податке о покојницима; они нису користили папир за писање, већ - камен, више пешчар, него студенички мрамор. Они су биографи и хроничари.
Аутори нису сигурни да су овим лексиконом обухваћени сви писци из Драгачева, не само новинари, чији су текстови расути у многобројним штампаним гласилима. Заправо, аутори верују да је тих мајстора писане речи свакако више него што је тренутно њима, ауторима ове књиге, било доступно. Међутим, ваља нагласити да нико није намерно изостављен. Значи: будућим истраживачима остављено је да тај посао обаве, који никада неће бити завршен.

 

Локација:

Трг Слободе бб
Гуча, Србија

E - mail:

bibliotekaguca@gmail.com

Телефон:

032/855-788

Copyright © 2019, Библиотека општине Лучани, Гуча. All Rights Reserved.

Design by: DiabloDesign.eu