nazivbible

Локација:

Трг Слободe бб
32230 Гуча, Србија

Телефон:  032/855-788

Наша издања

"Уметност на тлу Драгачева" 

Јовиша М. Славковић               

      Истражујући неизмерна и разноврсна богатства Драгачева, више од четири деценије, дошао сам до сазнања да истакнути стручњаци – историчари, археолози, етнолози, историчари уметности, ликовни критичари, уметнички фотографи нису искористили могућност да своје разасуте појединачне научне радове, који се односе на драгачевско духовно уметничко стваралаштво, објављиване у зборницима, изворницима, часописима, стручним новинама... интегришу у један издавачки заједнички подухват. Тиме би уметност (сликарство, скулптура) на тлу Драгачева била хронолошки обједињена у један зборник, што ме је и иницирало да покушам приредити ову књигу.

Стваралачки занос био је одувек моћан и жив на овим – драгачевским просторима, па је током векова, створио једну слојевиту културу ретке лепоте, сјајне разноврсности и великог богатства.

Појединци – знани и незнани у овом поднебљу, изградили су величанствене споменике поноса – храмове, а у њима велика уметничка достигнућа – фреске и иконе, што се посебно односи на манастире Тројице и Сретење под Овчаром, као и на цркве Св. Архангела Гаврила у Гучи – каонску која је посвећена Усекованију главе Светога Јована, затим у Тијању и Прилипцу. То је умногоме учињено снагом воље и уметничког дара посебно истакнутих и цењених уметника – иконописаца Петра Николајевића Молера, Јанка Михаиловића Молера, Сретена Протића и Јање Молера (Јована Стергевића).

Ликовне представе указују на главне особености надгробног уметничког израза на гробљима читавог Драгачева, где се потврдило сликарско умеће драгачевских чикириза.

Када се говори о сликарству крајем ХХ и почетком ХХI века у Драгачеву, увек се с правом мисли на стваралаштво домаћих сликара, који су оставили трајан печат на развој сликарског схватања не само у Драгачеву већ и у знатно ширим границама.

Указала ми се сада, по први пут, могућност да се у интегралном виду, на овај начин, обратим широј култури јавности, у настојању да се изворна уметничка баштина Драгачева представи у историјском континуитету што нас повезује са прошлошћу, а у складу са погледима на свет у очекивању богатије и срећније будућности.

У Гучи, 2016.

Аутор и приређивач

Јовиша М. Славковић

 

Локација:

Трг Слободе бб
Гуча, Србија

E - mail:

bibliotekaguca@gmail.com

Телефон:

032/855-788

Copyright © 2019, Библиотека општине Лучани, Гуча. All Rights Reserved.

Design by: DiabloDesign.eu