nazivbible

Локација:

Трг Слободe бб
32230 Гуча, Србија

Телефон:  032/855-788

Наша издања

"Камени памћеници"

Радован М. Маринковић,
Зоран Маринковић,
Момчило Стевановић
 
     
     Још једна значајна књига о Горачићима. Књига о мртвима. Енциклопедија о мртвим Горачанцима, који годинама и деценијама леже по гробљима овог села: заједничким, џематским или фамилијарним. Леже на подјеличким бреговима, занемарени и готово заборављени. Многи векују у шипражју, трњу и травуљинама. Гробове им више нико готово не посећује.
Свеће им не пали сем на задушнице. Помрли су многима потомци или су се раселили, па у Горачиће ретко долазе. Прађедове и ђедове нема ко да чује. Нема ко ни биљеге да им чита и са њих корисне савете усвоји. Занемаривши, тако, њихове биљеге и епитафе, покољења и не знају ко су им преци били. А многи од њих обележили су своје време као устаници, бунџје, ратници, власни људи, мајстори, културни и просветни радници, домаћини, задругари... Били су путовође. Уместо да се њима дичимо и поносимо, ми им ни имена нисмо упамтили, а о делима да и не говорим. Захватила нас река пролазности. Памет нам је попила дневна политика.
Међутим, Горачанци данас треба да се радују. Добили су књигу која ће их поново повезати са прошлошћу – поново дубоко укоренити. Родољубље, херојство, правда и човекољубље нису категорије од јуче. Све то наследили смо од предака и треба да пренесемо млађима. 
 
 
 
 
kameni-pamc-1
 

Локација:

Трг Слободе бб
Гуча, Србија

E - mail:

bibliotekaguca@gmail.com

Телефон:

032/855-788

Copyright © 2019, Библиотека општине Лучани, Гуча. All Rights Reserved.

Design by: DiabloDesign.eu